Acasă Homeopatie Homeopatia

Homeopatia

1545
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

homeopatieHomeopatia este o formă a medicinei alternative, în care medicii tratează pacienții cu preparate foarte diluate despre care se crede că provocă oamenilor sănătoși simptome similare cu cele prezentate de către pacient.
Teoria homeopatiei a fost dezvoltată de medicul saxon Samuel Hahnemann (1755–1843), enunțată în 1796 și extinsă în 1810 în lucrarea Organon der Heilkunst („Organon-ul artei de a vindeca”), în urma experimentelor pe oameni sănătoși cu substanțe diferite, care au indus simptome asemănătoare cu simptomele prezentate de bolnavi.
Homeopatia este o ramură a medicinei alternative care se ocupă cu tratamentul bolilor prin stimularea capacității de vindecare a organismului precum și cu prevenirea apariției afecțiunilor la cei predispuși. Homeopatia abordează omul ca întreg, încercând să trateze ținând cont de acest întreg și de evoluția sa dinamică. Vindecarea este concepută în homeopatie ca o restaurare rapidă, blândă și permanentă a sănătății prin anihilarea bolii în toată extinderea sa. Esența homeopatiei este principiul similitudinii. Acest principiu poate fi sintetizat în formula „similia similibus curantur” (asemănările sunt vindecate prin mijloace asemănătoare), fiind cunoscut încă de pe vremea lui Hipocrate. De altfel, el a fost un adept al acestui principiu.
Principiul similitudinii postulează faptul că totalitatea simptomelor și semnelor de boală prezente la un pacient pot fi vindecate de o substanță capabilă să producă simptome similare unei persoane sănătoase. Doar principiul similitudinii este cel care caracterizează această modalitate terapeutică, diferențiind-o de alte metode.

In Romania HOMEOPATIA este cunoscuta odata cu venirea lui HAHNEMANN la SIBIU in 1777, impreuna cu contele BRUKENTAL, al carui medic personal era in acea vreme. Sederea lui HAHNEMANN la SIBIU a durat 2 ani.
Multa vreme HOMEOPATIA s-a practicat sporadic, fara sa constituie o “miscare” in acest sens.
Cercetarile de arhiva ale lui N. Marcu au aratat ca homeopatia a fost folosita pentru prima data in practica curenta in anul 1838 de catre FRIEDERICH KRAFT, venit de la VIENA.
In 1854 medicul francez IOSIF CAILLAT relateaza, in urma unei calatorii facute in Romania, ca in 1847 doi medici practicau HOMEOPATIA, unul la CRAIOVA si altul la BUCURESTI.

In 1859 EDUARD SPECH se plange “Ministerului din Nauntru” ca “este ingradit si impiedicat …”. Ministrul ION GHICA trimite lui CAROL DAVILLA rezolutia “… sa binevoiasca a face punerea la cale a nu se impiedica numitul in exercitiul practicii sale de medic ,ca sa nu sufere bolnavii sai din lipsa de cautare medicala”. Cu toate acestea, invidia medicorum este mai tare decat rezolutia unui ministru si MONITORUL OFICIAL nr 3 din ianuarie 1860 anunta ca doctorului Spech i s-au confiscat medicamentele. De remarcat este faptul ca acest medic s-a nascut la ORASTIE, si-a luat diploma de medic la VIENA si este autorul primei carti de popularizare privind “sistema medicala homeopatica”.

In 1863 Consiliul Medical Superior interzice tratamentul homeopatic in institutiile publice, admitandu-l doar pe cel in practica privata.
P. Protici este delegat sa intocmeasca un referat la Consiliul Medical Superior asupra HOMEOPATIEI. Una din criticile aduse spune ca “unele medicamente sunt prescrise in doze cu totul insuficiente …”.
Primul farmacist homeopat din acea vreme a fost EDUARD IULIU RISSDORFER. S-a nascut la Brasov in 1822, apoi a muncit pana la sfarsitul vietii la Bucuresti, in farmacia “La Leul de Aur”.
Un alt farmacist practicant homeopat a fost IOHAN MARTIN HONIGBERGER (1795 – 1896), nascut la BRASOV,elev al lui HAHNEMANN; el a practicat homeopatia in Principatele Romane, Bulgaria,Turcia si India.
Homeopatia a fost promovata de homeopati renumiti medici si farmacisti: N. Nicolicescu, C. Barbulescu, P. Georgescu, I. Iacobi.

In 1970 se infiinteaza o farmacie homeopata in BUCURESTI, creata si condusa de reputata si regretata farm. Tuchel Cezarina, initiativa continuata, dezvoltata si modernizata pana astazi de un colectiv de exceptie condus de d-na farm. Cucereanu, care, provenita fiind din mediul ALOPAT spitalicesc, a intuit marea forta si eficienta a HOMEOPATIEI, renuntand la activitatea de farmacist alopat in favoarea unei activitati mult mai grele si laborioase, aceea de farmacist homeopat. Iata cum flacara vie a FARMACIEI HOMEOPATE ROMANE s-a nascut si este astazi intretinuta la standarde calitative de exceptie, prin munca, de multe ori anonima, a farmacistilor dedicati sufleteste HOMEOPATIEI.

In 1980 Ministerul Sanatatii reglementeaza practica si activitatea de instruire homeopatica in ROMANIA. Dr. I. Teleianu, directorul Centrului de perfectionare a personalului sanitar superior, coordoneaza aceasta activitate si are meritul de a fi asigurat instruirea a peste 400 de medici prin cursuri anuale de cate trei cicluri, deschizand pentru prima data un cadru organizat si competent acestei instruiri. In aceasta activitate de instruire au fost angrenati medici homeopati reputati cum ar fi: T. Caba, Gh. Bungetianu, P. Chirila, Maria Chirila, M. Neagu, Dr. Turculet, Dr. Fagarasanu, Dr. Soare etc.

Din 1982 se organizeaza anual Simpozionul, apoi Conferinta Nationala de Homeopatie.
In cadrul Uniunii de Stiinte Medicale din Romania exista un Cerc de Homeopatie care organizeaza lunar sedinte de comunicari.

Din 1990 se organizeaza anual Conferinte Internationale de Homeopatie,Seminarii si Consfatuiri cu participarea homeopatilor renumiti din lume si din tara.

Din 1994, renumita firma de produse homeopatice BOIRON – FRANTA isi deschide la BUCURESTI o reprezentanta nationala si din anul 1999 organizeaza cursuri de initiere si specializare in HOMEOPATIE, medicii participanti beneficiind si de bogatele cunostinte ale instructorilor Centrului European de Studii in Homeopatie, centru aflat sub patronajul firmei BOIRON. Pana in anul 2001, peste 200 de medici au putut astfel sa ia contact cu metoda homeopatica.
Astfel, chiar daca mai tarziu, Romania se inscrie printre tarile cu o puternica si fructuoasa activitate homeopatica, activitate care dupa 1990 a capatat mai multa forta odata cu intrarea in circuitul mondial al schimbului de informatii cu privire la HOMEOPATIE
În prezent homeopatia are o largă răspândire pe plan mondial și este practicată în cadru legal, organizat în mod oficial, de către medici cu drept de practică în peste 80 de țări, iar în România este recunoscută de Ministerul Sănătății și practicată oficial numai de medici cu pregătire postuniversitară de specialitate.


Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
DISTRIBUIȚI
Articolul următorMiere de albine